Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A feng shui ókínai nyelven az jelenti: szél és víz. 

Kr.e. 3000 táján Vu császár, a Hszia dinasztia tagja, már tudománynak nyilvánította a feng shuit. Vagyis egy több mint 5000 éves rendszertanról beszélhetünk, amit Kínában eleinte hétpecsétes titokként kezeltek, s csak jóval később vált mindenki számára elérhetővé. (Az első európai tanulmány 1873-ban jelent meg, Ernest J. Eitel tiszteletes, a Londoni Missziós Társaság tagja tollából)

A kínaiak ősidők óta hiszik, hogy ha az ember beavatkozik a természet rendjébe, az előre nem látható szerencsétlenségeket okozhat.

Kövesd a Nagy Mintát! Ezt a szabályt szerzetesek fogalmazták meg, akik miután visszatértek a kolostorba a természetben folytatott meditáció és önmaguk tökéletesítése után, meglepve tapasztalták, hogy valami más veszi őket körül, ami eltér a természet által létrehozottól. Így aztán azt mondták, olyan építményeket kell létrehoznunk, melyek hasonlítanak a természetes környezethez, azaz követnünk kell a Nagy Mintát.

"Aki a nagy mintát követi, annak hódol az ég-alatti.
Hozzájuk fordulnak, mert kárt nem okozhat,
csak békét, nyugalmat, 
muzsikát, vigalmat, táplálékot ad a vándoroknak."

(Lao-ce: Tao Te King, 35.vers)

Egy rossz adottságokkal rendelkező lakás, munkahely elszívhatja a benne élő vagy dolgozó emberek energiáját, ami előbb-utóbb pszichés problémákat okozhat, és jelentősen rontja életminőségüket és munkájuk hatékonyságát. Teremtsünk hát egyensúlyt környezetünkben, éljünk harmóniában a természettel, ezáltal rengeteg energiát nyerhetünk, ami hozzásegít minket életfeladataink könnyebb és sikeresebb megoldásához, és egészségünk megóvásához.